پاسپورت مدرکی مسافرتی است که توسط یک دولت برای شهروندان آن کشور صادر میشود. پاسپورت یا گذرنامه هویت و ملیت دارنده را برای سفرهای بین المللی تائید میکند. پاسپورت دفترچهای کوچک است که در بر دارنده اطلاعات هویتی از جمله نام و نام خانوادگی، محل تولد، تاریخ تولد، تاریخ صدور گذرنامه، تاریخ انقضا، شماره گذرنامه، عکس و امضا میباشد.
طبق سند 9303 سازمان بین المللی هوانوردی غیر نظامی ” پاسپورت نوعی مدرک مسافرتی ماشین خوان است که از مقررات خاصی در چیدمان و محتوای موجود پیروی میکند”
این سند مسافرتی به صورت دفترچه با حداقل هشت صفحه خالی و یک صفحه داده است. اطلاعات موجود در صفحه باید در مکان خاصی باشد که امکان خواندن الکترونیک آن فراهم باشد. علاوه بر این، سازمان بین المللی هوانوردی – International Civil Aviation Organization ( ICAO ) برای جلوگیری از تقلب و جعل پاسپورت، تدابیر امنیتی مختلفی در پاسپورتها اعمال میکند.
لیست عناوین:
-
انواع پاسپورت
- پاسپورت خدماتی
- پاسپورت دیپلماتیک
- پاسپورت اضطراری
- پاسپورت اشتراکی
- پاسپورت خانوادگی
- پاسپورت الکترونیک
- انواع پاسپورت در ایران
- الزام داشتن پاسپورت
- پاسپورت و پروازهای داخلی
- استفاده از پاسپورت به عنوان مدرک شناسایی
- پاسپورت و امکانات سفر
- مدت اعتبار پاسپورت برای سفرهای خارجه
- تعداد صفحات خالی مورد نیاز در پاسپورت
- الزام داشتن پاسپورت برای کودکان و نوزادان
- تغییر نام و تغییر اطلاعات پاسپورت
- گم شدن یا دزدیده شدن پاسپورت
- سفرباپاسپورت آسیب دیده
- ابطال پاسپورت
- ویژگی امنیتی پاسپورتها
- چگونگی چاپ پاسپورت
- آدرس محل سکونت در پاسپورت
- امضا در پاسپورت
- پاسپورت افراد متوفی
- چند تابعیتی
- مراحل اخذ پاسپورت
- مدارک مورد نیاز برای اخذ پاسپورت
- تسریع زمان صدور ویزا
- تمدید پاسپورت
- تغییر شماره پاسپورت
- مدت اعتبار پاسپورت
- عدم صدور پاسپورت
- هزینه صدور پاسپورت
- مدت زمان صدور پاسپورت
گذرنامهها بسته به نیاز افراد انواع مختلفی دارد:
-
پاسپورت رسمی ( Official Passport ) یا خدماتی ( Service Passport) چیست؟
این دسته از پاسپورتها به کارمندان دولت تعلق میگیرد. هدف از صدور این پاسپورتها این است که ورود کارمند دولت به کشور مقصد با اهداف تجاری و رسمی تلقی شود. مقام دولتی به نوعی در مقام رسمی نمایندگی از سوی کشور خود وارد کشور مقصد میشود. همچنین باید گفت که به دارندگان پاسپورت خدماتی امتیاز خاصی تعلق نمیگیرد.
-
پاسپورت دیپلماتیک ( Diplomatic Passport ) چیست؟
گذرنامه دیپلماتیک به دیپلماتهای تعلق میگیرد که برای تجارت رسمی و به نمایندگی از سوی کشور خود در سفر هستند. دیپلماتها توسط دولت و برای انجام امور رسمی در خارج از کشور با هدف حفظ روابط سیاسی، اقتصادی و اجتماعی با سایر کشورها منصوب شدهاند. اخذ این نوع پاسپورت به افراد امتیازات و مصونیتهای خاصی همچون معافیت از تعقیب قضایی و پرداخت مالیات اعطا میکند.
-
پاسپورت اضطراری ( Emergency Passport ) چیست؟
پاسپورت اضطراری یا پاسپورت موقت به افرادی تعلق میگیرد که پاسپورت خود را گم کردهاند و یا آن را دزدیدهاند و اکنون زمان کافی برای اخذ پاسپورت جدید ندارند. برای مثال، اگر پاسپورت خود را در هواپیما جا گذاشتهاید و امکان یافتن پاسپورت خود را ندارید، میتوانید با سفارت کشور خود تماس بگیرید و تقاضای صدور پاسپورت اضطراری داشته باشید. دقت داشته باشید که این پاسپورت یک طرفه است و تا زمان رسیدن به خانه معتبر خواهد بود.
-
پاسپورت اشتراکی (Collective Passport ) چیست؟
این دسته از پاسپورتها برای سفرهای گروهی صادر میشود. برای مثال دانش آموزان مدرسهای که با هم به خارج از کشور سفر میکنند یا ورزشکارانی که برای شرکت در مسابقات بین المللی عازم کشوری خارجی هستند.
-
پاسپورت خانوادگی ( Family Passport ) چیست؟
پاسپورت خانوادگی معمولا برای یکی از اعضای خانواده صادر میشود اما ممکن است توسط تمام اعضای خانواده با اهداف مسافرتی استفاده شود. با این حال، حضور دارنده گذرنامه در سفر الزامی است. امروزه این نوع از پاسپورتها به ندرت مورد استفاده قرار میگیرند.
-
پاسپورت الکترونیک ( ePassport ) چیست؟
گذرنامههای الکترونیک، دفترچهای معمولی است که حاوی نوعی تراشه الکترونیکی در جلد است. این تراشه در بردارندهی اطلاعات دارنده گذرنامه و لایهای امنیتی برای مقابله با جعل پاسپورت است.
انواع پاسپورت در ایران:
- گذر نامه عادی:
یکی از متداول ترین انواع گذرنامههای موجود در ایران گذرنامه عادی است که با عنوان گذرنامهی تایپ P ( Type P ) نیز شناخته میشود. این گذرنامه به عموم مردم تعلق میگیرد مگر در موارد خاص از جمله:
- افراد ممنوع الخروج
- افرادی که سو پیشینه دارند
- افرادی که سفرشان به خارج از کشور به تشخیص مقامات قضایی مخالف مصلحت نظام است
- گذرنامه سیاسی:
این نوع گذرنامه به افراد خاصی که در نظام جمهوری اسلامی سمت دولتی دارند تعلق میگیرد. گذرنامه سیاسی به عنوان گذرنامه تایپ D یا DP ( Type D – Type DP) نیز شناخته میشود.
- گذرنامه خدمت:
این نوع از گذرنامهها که با عنوان گذرنامه تایپ S ( Type S ) نیز شناخته میشود به افرادی از جمله همراهان رهبری یا یکی از اعضای شورای رهبری، همراهان ریاست جمهوری یا معاون اول رییس جمهوری، افرادی که از طرف هیئت دولت عازم کشوری خارجی هستند، کارمندان وزارتخانه و سازمان و ارگانهای وابسته به دولت و ماموران اداری و فنی وزارت امور خارجه تعلق میگیرد.
چرا به پاسپورت نیاز داریم؟
داشتن پاسپورت برای سفرهای خارجی امری ضروری است. چرا که این مدرک هویت و ملیت شما را تائید میکند. داشتن پاسپورت افراد را مجاز به تردد در سرزمینهای خارجی میکند. معمولا پاسپورت افراد حین مسافرت بین المللی چندین بار توسط آفیسران مرزی کنترل میشود.
آیا برای پروازهای داخلی نیاز به پاسپورت داریم؟
خیر. معمولا برای سفرهای داخلی افراد نیازی به ارائه پاسپورت ندارند. زیرا سایر مدارک شناسایی و هویتی صادره از سوی دولت نیز در این سفرها قابل قبول است. با این حال، قوانین مسافرتی در هر کشور متغیر است پس پیش از شروع سفرتان قوانین مسافرتی کشور خود را بررسی کنید.
شهروندان ایرانی برای پروازهای داخلی نیازی به ارائهی پاسپورت ندارند و مدارک شناسایی از جمله کارت ملی و شناسنامه برای احراز هویت کافی است.
آیا میتوان از پاسپورت به عنوان شناسنامه استفاده کرد؟
بله. افراد میتوانند از پاسپورت به عنوان شناسنامه استفاده کنند با این حال به همراه داشتن گذرنامه در طول سفر به صورت روزانه یا برای یک تفریح کوتاه توصیه نمیشود. چرا که در صورت گم شدن اخذ پاسپورتی جدید میتواند کمی پردردسر و زمان بر باشد.
با داشتن پاسپورت به کجا میتوان سفر کرد؟
داشتن پاسپورت، لزوما تضمینی برای ورود به کشوری که قصد بازدید از آن را دارید نیست. با این حال داشتن پاسپورت برای سفرهای بین المللی امری ضروری است. اما قبل از ورود به هر کشوری خارجی اخذ ویزا را فراموش نکنید!
برای سفر به کشور خارجی، پاسپورت باید برای چه مدتی معتبر باشد؟
پاسپورتها معمولا باید حداقل 6 ماه از زمان شروع سفر اعتبار داشته باشند. در صورتی که این بازه زمانی کمتر باشد و خطر انقضای پاسپورت داشته باشید، ممکن است کشور مقصد به شما اجازه ورود ندهد.
به خاطر داشته باشید مدت اعتبار پاسپورت بسته به کشور مقصد متغیر است. پیش از شروع سفر، وبسایت رسمی کشور مقصد را چک کنید!
برای سفر به چند صفحه خالی در پاسپورت نیاز داریم؟
پاسپورتها معمولا باید دارای دو تا چهار صفحه خالی برای ویزای سفرهای بین المللی باشد. در صورتی که پاسپورتتان صفحه خالی نداشته باشد ممکن است شرکت هواپیمایی به شما اجازهی سوار شدن به هواپیما را ندهد و یا حتی کشور مقصد از ورود شما جلوگیری کند. با این حال هر کشور برای تعداد صفحات خالی مورد نیاز در پاسپورت قوانین خاصی دارند.
آیا برای سفرهای بین المللی کودکان و نوزادان نیز نیاز به پاسپورت دارند؟
بله. برای ورود به کشوری خارجی تمامی افراد ملزم به داشتن پاسپورت هستند.
در صورت تغییر نام، نیاز به پاسپورت جدید داریم؟
بله. در صورتی که نام و یا نام خانوادگی خود را به طور رسمی تغییر دادهاید، باید برای اخذ پاسپورتی جدید با مشخصات جدید اقدام کنید. فراموش نکنید که هنگام درخواست گذرنامهای جدید به دلیل تغییر نام مدارک رسمی از جمله سند ازدواج نیز باید با نام و مشخصات جدید ارائه شود.
در صورت گم شدن یا دزدیده شدن پاسپورت چه کنیم؟
در صورت گم کردن و یا به سرقت رفتن پاسپورت باید سریعا مقامات را از این اتفاق مطلع سازید. برای این کار میتوانید با پلیس محلی یا مقامات مربوطه در سفارت کشور خود در ارتباط باشید. پس از ثبت گزارش، پاسپورت باطل میشود تا از عدم سو استفاده از آن اطمینان حاصل شود. در صورتی که در سفر باشید سفارت پاسپورت اضطراری صادر کرده که میتواند شما را تا کشور خودتان همراهی کند. پس از رسیدن به کشور خود باید برای اخذ پاسپورتی دیگر اقدام کنید.
آیا میتوان با پاسپورت آسیب دیده سفر کرد؟
احتمالا خیر. اگر پاسپورتتان به هر طریقی آسیب دیده باشد، بهترین کار این است که برای اخذ پاسپورتی جدید اقدام کنید. در صورتی که پاسپورتتان آسیب دیده باشد یحتمل افسران مرزی مانع ورود شما به کشور مقصد میشوند.
طبق تعاریف موجود، اگر گذرنامه به هر طریقی تغییر یافته باشد یا شرایط شناسایی افراد را فراهم نکند، آسیب دیده تلقی میشود. انواع آسیبها عبارتند از: قرار گرفتن در معرض آفتاب، رطوبیت، پارگی و یا نشانه گذاریهای غیر مجاز. فراموش نکنید که پاسپورتها مدارکی رسمی هستند پس در حفظ و مراقبت از آن کوشا باشید.
آیا ممکن است پاسپورت باطل شود؟
بله. پاسپورتها ممکن است به دلایل متعددی باطل شوند. برای مثال اگر تابعیت خود را از دست بدهید، به جرمی مرتکب شده باشید، یا اطلاعات هویتیی موجود در پاسپورتتان جعلی باشد. مرجع صادر کننده پاسپورت، این حق را برای خود محفوظ میدارد که در صورت ارائه دلایل کافی برای این کار، پاسپورتتان را باطل کند.
پاسپورتها چه نوع ویژگیهای امنیتی دارند؟
برخی از ویژگی امنیتی پاسپورتها عبارتند از: داشتن هولوگرامهایی که در مقابل نور فرابنفش روشن میشوند، داشتن تراشهای الکترونیک که در بردارنده اطلاعات هویتی دارنده پاسپورت است، جوهر متغیر نوری که زیر نورهای مختلف تغییر رنگ میدهند و یا الگوهای ضد اسکن موجود.
مقامات خود تصمیم میگیرند برای جلوگیری از جعل پاسپورتهای خود از چه ویژگی امنیتی استفاده کنند.
پاسپورت چگونه چاپ میشود؟
پاسپورت توسط شرکتهای چاپ خاصی ساخته میشوند. این شرکتها تضمین میکنند که تمام پاسپورتها از استانداردهای تعیین شده توسط سازمان بین المللی هوانوردی غیر نظامی تبعیت میکند.
پاسپورتها از کاغذی مخصوص و با به کارگیری از به روز ترین تکنولوژی ساخته میشوند. این دفترچهها حاوی چند صفحه خالی برای مستندسازی سفرهای بین المللی افراد و یک صفحه اطلاعات شامل عکس و اطلاعات هویتی و در برخی از موارد یک کپی دیجیتال از امضای افراد است.
آیا پاسپورت شامل آدرس محل سکونت افراد نیز هست؟
خیر. پاسپورت شامل آدرس محل سکونت افراد نیست. صفحه اطلاعات شامل نام، شماره پاسپورت، ملیت، تاریخ و محل تولد، جنسیت و تاریخ صدور و انقضای پاسپورت میباشد.
آیا پاسپورت در بردارنده امضای افراد است؟
بله. پاسپورتها معمولا دارای یک صفحه برای ثبت امضای افراد است. برخی از پاسپورتها حاوی نسخه الکترونیک امضای افراد است. دقت کنید در صورت نیاز به امضای پاسپورت فقط در محلی که برای ثبت امضا تعبیه شده، امضا کنید. چرا که هر گونه علامت گذاری و آسیب رساندن به پاسپورت منجر به ابطال آن میشود.
تکلیف پاسپورت افراد متوفی چیست؟
معمولا اگر گذرنامهی شخص متوفی هنوز معتبر است و تاریخ انقضای آن به اتمام نرسیده، باید به مقامات مربوطه بازگردانده شود. این در حالی است که اگر پاسپورت وی منقضی شده باشد نیازی به بازگرداندن آن نیست.
هر فرد چند پاسپورت میتواند داشته باشد؟
در واقع هیچ محدودیت واقعی برای تعداد پاسپورتهای یک فرد وجود ندارد. با این حال قوانین شهروندی کشور محل تولد افراد ممکن است شامل مقررات خاصی در مورد تابعیت مضاعف افراد باشد. برخی از کشورها به شهروندان خود اجازه نمیدهد که دو یا چند پاسپورت داشته باشند. همچنین بسیاری از کشورها تابعیت مضاعف یا چند گانه را مجاز میدانند. اما در برخی از شرایط ممکن است افراد مجبور به ابطال یکی از گذرنامههای خود شود. برای مثال در شرایطی که دو کشور علیه یکدیگر بجنگند افراد ممکن است تابعیت دوم خود را از دست بدهند.
آیا پاسپورتها نسبت به یکدیگر برتری دارند؟
بله. هر ساله پاسپورت کشورهای مختلف بر اساس تعداد قراردادهای لغو روادید رتبه بندی میشوند. پاسپورت امارات متحده عربی قویترین پاسپورت جهان محسوب میشود چرا که شهروندان این کشور امکان سفر بدون اخذ ویزا به 116 کشور و اخذ ویزا در بدو ورود از 57 کشور را دارند.
چگونه پاسپورت بگیریم؟
هر کشور فرایند خاصی برای اخذ پاسپورت دارد. برای دنبال کردن این دستورالعملها وبسایت رسمی وزارت امور خارجهی کشور خود را بررسی کنید. برخی از افراد ممکن است بتوانند به صورت آنلاین و در برخی از موارد با مراجعه به ادارات دولتی پاسپورت بگیرند. به طور کلی برای اخذ پاسپورت، باید فرم درخواست گذرنامه را پر کرده، مدارک هویتی و عکسی با مشخصات معین ارائه شود. در ثبت اطلاعات دقت کنید چرا که در صورت مغایرت اطلاعات درخواست اخذ پاسپورت رد خواهد شد.
egozar.epolice.ir
سایت ثبت درخواست برای اخذ گذرنامه به صورت الکترونیکی
برای اخذ پاسپورت به چه مدارکی نیاز داریم؟
برای اخذ پاسپورت باید مدارک هویتی و شهروندی خود را ارائه دهید. به طور کلی مدارک مورد نیاز عبارتند از: اصل شناسنامه و سایر مدارک از جمله گواهینامه رانندگی و عکس
هر کشور برای صدور پاسپورت قوانین خاصی وضع کرده است. برای بررسی این قوانین و مدارک لازم به سایت رسمی ارگانهای مربوطه مراجعه کنید.
مدارک و شرایط مورد نیاز برای اخذ پاسپورت ایرانی:
- اخذ و تکمیل فرم صدور گذرنامه
- اصل شناسنامه و کارت ملی
- تصویر بیومتریک که در دفاتر پلیس +10 اخذ شده
- اجازه محضری برای متقاضیان زیر 18 سال از سوی پدر یا هر قیم قانونی دیگر
- الزام ارائه شناسنامه عکس دار برای متقاضیان بالای 15 سال
- ارائه گواهی اشتغال به تحصیل و دفترچه بیمه برای متقاضیان زیر 15 سال
- حضور متقاضی زیر 6 سال و یک قطعه عکس
- اجازه محضری همسر برای بانوان متاهل
- ارائه اصل و کپی کارت پایان خدمت یا معافیت برای آقایان
برای دریافت اطلاعات تکمیلی میتوانید به سایت خدمات صدور گذرنامه مراجعه کنید.
چگونه میتوان به سرعت پاسپورت گرفت؟
اگر زمان پردازش درخواست و صدور ویزا در کشور محل تولدتان طولانی است، اما برای اخذ پاسپورت عجله دارید ممکن است بتوانید برای خدمات سریع هزینهای اضافی بپردازید.
آیا هنگام تمدید پاسپورت، پاسپورت قدیمی بازگردانده میشود؟
پاسپورت قدیمی ممکن است به شما بازگردانده شود و یا توسط نهاد صادر کننده پاسپورت از بین برود. معمولا اگر پاسپورت قدیمی به شما بازگردانده شود، به صورت آسیب دیده، برای مثال پانچ شده، برای نشان دادن این که پاسپورت از درجه اعتبار ساقط است به شما باز گردانده میشود.
آیا با تمدید پاسپورت، شماره پاسپورت تغییر مییابد؟
بله. با تغییر و دریافت پاسپورتی جدید، شماره گذرنامهی جدید با شماره گذرنامهی قدیمیتان متفاوت خواهد بود. اگر با پاسپورت قدیمی مدرکی رسمی دریافت کردهاید ممکن است مجبور به به روز رسانی اطلاعات موجود مطابق شماره پاسپورت جدید باشید.
پاسپورتها چه مدت اعتبار دارند؟
پاسپورتها معمولا بسته به کشوری که آن را صادر میکند، به مدت 5 سال و یا 10 سال اعتبار دارند و پس از آن معتبر نیستند. پیش از شروع سفر مطمئن شوید که پاسپورتتان حداقل به مدت 6 ماه پس از آغاز سفرتان معتبر است در غیر این صورت ممکن است از ورود شما به کشور مقصد جلوگیری شود.
آیا ممکن است درخواست صدور پاسپورت رد شود؟
بله. مقامات و نهادهای صادرکننده پاسپورت ممکن است از صدور پاسپورت برای شما امتناع کند. برای مثال اگر اطلاعات به غلط ارائه شده باشند، شهروند آن کشور نباشید یا به جرمی مرتکب شده باشید ممکن است واجدالشرایط اخذ پاسپورت نباشید.
هزینه صدور پاسپورت چقد راست؟
هزینههای مورد نیاز برای صدور پاسپورت بسته به کشور محل تولد هر فرد متفاوت است. برای مثال هزینه اخذ پاسپورت کانادایی با مدت اعتبار 5 ساله 120 دلار و پاسپورت با مدت اعتبار 10 ساله 160 دلار است.
هزینه صدور پاسپورت ایرانی در سال 1402:
تعرفه : نرخ این خدمت در دفاتر خدمات الکترونیک انتظامی با احتساب هزینه پستی مبلغ 1,347,975 ریال میباشد
چه مدت طول میکشد تا پاسپورتی جدید بگیریم؟
مدت زمان صدور پاسپورت در هر کشور متفاوت است. برای مثال اخذ پاسپورت کانادایی ممکن است 10 تا 20 روز و یا 3 تا 6 هفته به طول بیانجامد.
چه مدت طول میکشد تا بتوانیم گذرنامه ایرانی بگیریم؟
مدت زمان صدور گذرنامه ایرانی بین 1 روز تا 1 هفته متغیر است ( در صورت ارائه مدارک کامل )